Segíthetünk?

Ha kérdésed/gondod támadt, fordulj hozzánk bizalommal, elérhetőségünk valamelyikén!

Telefonszám:70/339-7306Skypelevai.zoleeE-mail:

Bármilyen jellegű kérdése..
A póló története
Írta: Kiwipress | 2015. szeptember 28.

Furcsa módón a kerek nyakú, kényelmes pamut felsőt, amit mi pólónak nevezünk, a legtöbb országban nem így hívják. A póló a legtöbb nyelvben a rövid ujjú felsők egy speciális fajtáját jelöli: a galléros, gombokkal ellátott darabokat, amiket mi legtöbbször piké pólóként, vagy galléros pólóként említünk.

A póló története

A galléros póló története Indiában kezdődött, ott, ahol a pólósport megszületett. Az 1800-as években a brit katonák látták pólózni az indiaiakat, az ő bőrük viszont nem tudta elviselni a tűző napot. Hogy gond nélkül részt vehessenek a játékban, hosszú ujjú pamut felsőket kezdtek viselni. Ezek rugalmasak voltak, így jól lehetett mozogni bennük.

Azért, hogy a felsők ne hasonlítsanak a fehérneműkhöz, gombokkal és gallérral látták el azokat. 1862-ben a póló és vele a különös ruhadarab végleg meghódította Angliát. John E Brooks, egy textilkereskedő további fantáziát látott a pólóban, ezért még több gombot tett a ruhadarabra és megalkotta az első, végiggombolható pólót. De az igazi pólóforradalmat egy teniszjátékos robbantotta ki.

Jean Rene Lacoste idejében a teniszezők még hosszú ujjú darabokat viseltek. Akkoriban nem a praktikum, hanem a divat számított a legjobban a teniszezők körében. Amikor viszont a tenisz versenysportággá fejlődött, valami jobbra volt szükség.

Lacoste eltávolította a póló ujjait, és elkezdte a strapabíróbb, mégis kényelmes piké anyagból készíteni a galléros darabokat. Mivel Lacoste a teniszben sem volt sikertelen, az új ruhadarab nagyon hamar népszerű lett.

Ma már mindenki, aki szeretne igazán profinak és elegánsnak látszani, de azért ragaszkodik a kényelemhez, örömmel viseli ezeket a darabokat.

Lacoste találmánya nagyon praktikus, a régi rajongás azonban mára alábbhagyott: a gallér nélküli felsők kényelmesebbek, és ha megfelelő anyagból készítik őket, a mosást is jobban állják, mint a galléros társaik. Egy szépen vasalt, gondosan kezelt, jó anyagú környakú póló szintén tud elegáns hatást kelteni, a póló nyomtatás segítségével pedig akár egy cég emblémáját, vagy bármilyen más mintát is hirdethetünk.

A sportolásnál is egyértelműen a kerek nyakú póló a győztes: sokkal könnyebb le- és felvenni, ráadásul az a veszély sem áll fenn, hogy beleakadunk a póló gombjaiba. Talán nem véletlen, hogy nálunk a kerek nyakú felső megörökölte galléros tárásától a póló nevet.